maanantai 28. tammikuuta 2013

Taianomaista Taikinaa (paljon kuvia!)


”Äiti äiti, mitä sinä teet? Teetkö pullaa?!” On vuosi 2000, ja olin juuri päässyt aloittamaan koulun. Vanhassa keittiössämme äitini kaatoi kulhoon jauhoja ja vettä, vilauttaen minulle kauniin hymyänsä siinä samalla. ”En, tätä ei voi syödä.” Äitini vastasi ja alkoi sekoittaa kulhossa olevia ainesosia keskenään. ”Mutta mitä sinä sitten keittiössä teet?” Vastasin hämilläni, yrittäen nähdä, mitä oikein äitini touhuaisi. ”Menetkös siitä, kutsun sinut, siskosi ja veljesi kohta paikalle.” Äitini käskee lujasti, ja päädyin istumaan sohvalle katsomaan isäpuoleni kanssa TV:tä. Hetken päästä äitini kutsui kaikki koolle keittiöön ja hymyillen osoitti ruokapöytäämme, jonka päällä oli kulhollinen taikinaa. ”Teemmekö pullaa?” Veljeni kysyi, ja äitini vain pudisti päätänsä; ”Emme tee, teemme jotain paljon kivempaa! Tämä tässä, on taikataikinaa, joka muuttuu kovaksi uunissa! Voitte askarrella vaikka mitä tästä taikinasta!” Kolme nuorta kasvoa katsoivat vuoron perään äitiä ja taikinaa. Hetken päästä kaikkien suupielelle nousi suuri hymy, kun aloimme muotoilla taikinasta kaikenlaisia koruja ja patsaita.


Anteeksi, joskus tykkään kirjoitella tarinoita, ja tuli vain niin nostalginen tunnelma tuossa äsken, että oli pakko kirjoittaa.

Eli päädyin kokeilemaan Taikataikinaa, tunnetaan myös tylsällä nimellä Suolataikina. Taikataikina on ollut jo pitkään mielessäni, että voinko käyttää sitä ns."hyväksi" cosplayn saralla. Ja koska sain jonkun ihme cosplaykärpäsen pureman (kello 1 aamulla hienoa Zero), oli minun pakko kokeilla taikataikinan tekoa.

Ohje:
2dl Jauhoja
½dl suolaa
n.½dl vettä
rkl ruokaöljyä.

Jauho ja suola sekoitetaan yhteen. Tämän jälkeen jauhosuolaan lisätään vesi ja ruokaöljy, ja sekoitetaan käsin. (Jos taikina vaikuttaa hiukan ”jauhoiselta”, niin lisätään vettä. Ja jos taikina vaikuttaa liian tahmaiselta [jää helposti käsiin kiinni] niin lisätään ruokaöljyä. Löllötaikinaan taas lisätään jauhoa ja suolaa.) Sekoitetaan ainesosia keskenään, kunnes siitä tulee taikinamaista eikä jää käsiin kiinni.

Jotakuinkin tämän näköistä

Päädyin kokeilemaan taikataikinaa tulevaan asuuni; Rokuro Unno’on sarjasta Brave10. Rokuron idea lähti Traconissa, kun päädyin keskustelemaan Brave10 erään kaverini kanssa. Hänellä itsellään oli päällään Sarutobi Sasuke kyseisestä sarjasta. Siinä sitten sanoin aivan suoraan, että haluaisin itsekkin cossata Brave10, mutten ollut varma sovinko keneksikään. Siinä sitten kaverini sanoi, että sopisin Rokuroksi, koska ”sinulla on täydellinen lantio siihen!”. Siinä sitten hahmon nähtyäni päästin aluksi aika hienon naurun, mutta minuutin päästä olin jo miettimässä tapahtumaa kyseiselle herralle.

Tämä kuva on yksi heteroimmista kuvista mitä Rokurosta löytyy.

Rokurolla on takkinsa (vai voiko tota kutsua takiksi??) hihoissa ”pääkallo” koriste, jota lähdin sitten mielenkiinnolla työstämään taikataikinasta protokappaletta.

Noita sitten lähdin työstämään
"Apua se muistuttaa Voldemorttia.
"Ristin sinut Volde-Mortiksi."

Volde-Mortin teko onnistui monen tuskaisen epäonnistumisen jälkeen, ja harjoituskappaleeksi olen ihan tyytyväinen tähän. Seuraavalla kerralla ainakin tiedän, miten etenen Volde-Morttien teossa.

Seuraavaksi aloin tekemään helmiä. Tosiaan, olin ajatellut ostaa helmet ihan kaupasta, mutta koska taikinaa jäi sen verran paljon, niin päätin kokeilla tehdä muutaman helmen ihan vain kokeiluksi.

Vertailun kohteena taikataikina helmi, ja kaupan puuhelmi.

Se ”muutama” helmi muuttuikin noin 37 helmeksi.

"jos kasvatan niille jalat ja kädet, niin tekiskö ne mun cossit...?"
Zeron ajatukset kello 2 aamulla

Ohjeiden mukaan taikataikinan olisi hyvä kuivua uunissa 125 asteessa n. 1h tai huonelämmössä 24h. (itse siis pistin taikataikina teokseni uuniin) Helmien kanssa meni 1h kuivumiseen, taas kun Volde-Mortin kanssa se kesti 1½h, koska se oli sen verran paksu mötikkä taikinaa.

etualalla hiukan palaneita helmiä. Ei kuitenkaan mitään ruskeaa
väriä pahempaa tapahtunut.

Aloinkin sitten maalaamaan helmiä hopeiseksi tämän jälkeen. Hopea maalikerros paljasti parissa helmessä ikäviä halkeilemia, mutta muutama gessokerros varmasti peittää halkeamat. Ikävä vain, että oma gessoni juuri pääsi loppumaan, eikä uutta viitsisi hankkia ennen ensikuuta.

Muutama halkeama, mutta onneksi ne ei maailmaa kaada.
Volde-Mortti, kuten varmaan arvasitte, oli halkeamien peitossa. Päätin kokeilla kuitenkin Volde-Morttiin heikkapaperilla hiomista, onhan kuitenkin kyseessä koekappale.

kello on 4 aamulla enkä ole nukkunut, ette hei oikeesti voinut oottaa muuta.
Piti pari kertaa hieraista silmiä, kun Volde-Morttia hiekkapaperilla työstin. Hiekkapaperilla voi taikataikinaa hiota, vaikka se ei tee samoja ihmeitä mitä esim. paperclayn kanssa. Pienet halkeamat se hioo pois, ja suurimpia se tasoittaa. Hiekkapaperilla voi tasoittaa ja muotoilla taikataikinaa yllättävä hyvin. (Hoks: ottakaa huomioon, että olin melkein varma että Volde-Mortti hajoaa käsiin kun alan hiota sitä)

Before....
... After.

Lopputulos:

Taikataikinan plussat:
+Melkein puoli-ilmaista
+Helppo työstää
+Voi hiekkapaperilla hiota varovasti
+On todella kevyttä
+Aika kestävää (heitin yhtä helmeä maahan n. 2 kertaa. Ensimmäisellä kerralla helmeen ei tullut minkäänlaista damagea. Toisella kerralla helmestä lähti muutaman millin lohko.)

Taikataikinan miinus:
-Lohkeilee todella paljon. (suuri miinus)
-Joutuu päällystämään gessolla/etc. muutamankin kerroksen.
-Suola loppui (T: Joudun menemään huomenna kauppaan)


Eli jos köyhän opsikelijan budjetti iskee, niin suosittelen tätä kokeilemaan. Tuo annos jonka tein riitti siis yhden Volde-Mortin ja 37 helmen tekoon, mikä on jo aika hyvin.


Seuraavaan kertaan siis, olisikohan silloin jopa WIP päivityksiä Frostin asuista?

4 kommenttia:

 1. Haha, Volde-Mortti oli kyllä aika epic! : D Tää oli kiinnostavaa luettavaa, kun olen itsekin miettinyt että kuinka kestävää/laadukasta jälkeä tästä taikinasta syntyykään, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään. Kyllä tuosta pieni koriste esineitä ja koruja saa tehtyä helposti, eikä tosiaan mene niin helposti hajalle! : )

   Poista
 2. Intressantia. Mulla oliki hämärä mielikuvitus että olen joskus varhaislapsuudessa kerran "taikataikinaan" tutustunut.. mutta olin ihan täysin unohtanut sen. Jännää nähdä että sitä voi vissin myös käyttää cossientekoon.

  Rokuro on by the way hyvä hahmo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi käyttää! Taikataikinalla on tosiaan helppo tehdä koruja, ja eräs askartelija bloggaaja teki nukenkin taikataikinasta.

   Ja Rokuro on hieno hahmo, mutta Rokuron kannattaisi opetella se hakaman pukeminen... : D

   Poista